Radicalment aquí, antologia poètica - Daniel Nomen

En una entrevista al diari El Punt-Avui del 10 de gener de 2011, l’autor parlava del punt de partida des del qual estan escrits els seus poemaris: “M’ofereixo com a punt de partida i que cadascú faci la seva pròpia reflexió. Jo només dono lliçons quan faig de professor. Aquí explico el que intueixo.”
Aquesta declaració és bàsica per endinsar-se en la poesia de Nomen perquè ja ens explica que no hi trobarem un autor pujat en un pedestal que pontifica sobre la vida, sinó que hi trobem un escriptor que escriu per necessitat i que comparteix amb els lectors els seus dubtes, les seves certeses. Hi ha una gran proximitat en la seva poesia, mai ens sentim exclosos perquè quan el llegim tenim la sensació que ens convida a reviure amb ell les seves emocions.
La seva poesia és radicalment aquí. I hem escollit aquest títol, paraules d’un dels seus poemes, perquè sabem que la poesia de Daniel Nomen és radicalment terrenal, viatja sense concessions a l’arrel de les coses. Volem deixar constància en aquest recull de la seva immensa força poètica i recordar la seva més gran humanitat. A ell i a nosaltres ens plauria que aquesta antologia s’agafés ben endins del vostre sentir. 

FUTUR

Enderroquem els temples, els negocis, les dispeses,
les borses, els museus, les biblioteques,
els bancs, les oficines amb grisos calendaris,
les presons, les casernes, els aularis,
els circs, els hospitals, les filmoteques...
i tot serà remor d’ales esteses.

Per veure el cel estelat
és del tot imprescindible
no dormir sota teulat!


LECTURA

Tu que em llegeixes saps
que estàs perdent el temps
d’una bella manera,
harmoniosa, indicible.
Res no puc ensenyar-te
que no sàpigues ja:
el món era complet
des del principi.
Res no puc oferir-te
que puguis acceptar:
tot viure és massa estret
des de l’inici.
Quan giraràs el full
vorejaràs de nou
el precipici.