L'accident del tren de Sarrià de febrer de 1939 - Jordi Font-Agustí, Victor Canosa i Antoni Gras

 Només feia vint-i-quatre hores que l’exèrcit franquista havia donat per acabada la campanya militar a Catalunya, quan, a la línia de ferrocarril entre Terrassa i Barcelona, es va produir un greu accident que va costar la vida a 36 persones i en va ferir de diversa consideració unes 130. Jordi Font-Agustí, Victor Canosa i Antoni Gras Font han realitzat una rigorosa investigació, no solament de l’accident, sinó també de la trajectòria de la companyia Ferrocarriles de Cataluña S.A.

La detallada anàlisi que fan del sumari els autors permet, primer, descartar un sabotatge i, segon, veure com en les declaracions, sobretot dels responsables de la companyia, intenten diluir al màxim les responsabilitats de la mateixa. A les pàgines del sumari hi ha moltes declaracions, entre altres de passatgers que van sobreviure, relacions i fitxes de morts i ferits, tot plegat per concloure que la causa de l’accident fou que els sistemes de frenada van fallar. Si el tren portava molts més passatgers dels que tocava, les autoritats judicials van valorar que no va tenir repercussions sobre l’accident.
En resum: un fet puntual de la nostra història, un tràgic accident de ferrocarril ha donat peu a aquest, per a mi, magnífic llibre. Fet amb rigor, anant a totes les fonts possibles incloses les fotogràfiques i, això sí, fet amb passió. Passió pel ferrocarril, en definitiva passió per la nostra història. Enhorabona.
Joan Villarroya